Josep Mercader i Brugués va néixer a Cadaqués el 14 d’abril del 1926. Quan tenia 3 anys la família va decidir traslladar-se a Portbou, que en aquells moments era on hi havia més feina de tota la comarca. Amb la guerra civil van emigrar a Llers per reinstal·lar-s’hi de nou un cop passada la contesa. El mateix any 1939 Mercader va entrar a treballar com a aprenent de cuina en el restaurant de l’Hotel de França regentat per Joan Sunyer. Quan aquest va marxar a Sud Amèrica, Mercader va entrar llavors a la cuina de l’Hotel Miramar. A Portbou, en aquells principis dels anys quaranta, la primera figura culinària era Pere Granollers que, procedent de l’Hotel París de Montecarlo, dirigia ara el “Bufet de l’Estació”. Quan Mercader hi va entrar a treballar, deseguida es va guanyar l’afecte de tots i el famós director li va ensenyar la millor cuina i també a dirigir un hotel. “El Bufet de l’Estació” apart de servir menjars ràpids, en funció dels horaris dels trens, tenia salons apart en els que s’hi practicava la més indiscutible gastronomia de l’època.