FREDERIC MARÈS I DEULOVOL

1893-1991

Frederic Marès i Deulovol neix a Portbou el 18 de setembre de 1893 i mort a Barcelona l’any 1991. És fill predilecte de la vil·la de Portbou, un important col·leccionista i un artista polifacètic amb una obra escultòrica basada principalment, en el modernisme i amb alguna semblança gòtica, sobretot en la seva escultura religiosa.

Parlar de Frederic Marès com a col·leccionista, és parlar del Frederic de nen quan amb 4 anys va acompanyar al seu germà gran a l’escola de Portbou i va descobrir un món fascinant que el va portar a ser un dels més grans col·leccionistes d’Europa. La seva passió de ben jove, pel dibuix, el va motivar a ordenar làmines i estampes, que utilitzava com a models, i a classificar-les en diverses sèries i temàtiques. També ho va fer amb els cromos de vestits regionals de diferents països que es trobaven dins les pastilles de xocolata comprades a Cervera i que la seva mare l’hi oferia per a berenar. La passió per les seves joguines, els seus papers de colors, embolcalls de les xocolatines… , condicionà una personalitat cada cop més peculiar i engrescada cap al món del col·leccionisme. Cal assenyalar en aquest punt, la influència i estímul del seu pare, Pere Marès i Oriol, que l’any 1884 va fundar a Portbou, la revista “El corresponsal del coleccionista”, gràcies a la qual el jove Frederic va entrar de ple en aquest món fascinant. Un altre factor important, i sense una relació directa, fou la fil·loxera, que va fer que el seu pare entrés a treballar en el cos de funcionaris de la duana. Aquest fet va enriquir la col·lecció de cromos del jove Marès gràcies als sobrants de les importacions d’estampes del Japó, França i Alemanya que passaven per la duana.

L’any 1903 la família Marès es trasllada a Barcelona i els esdeveniments s’intensifiquen fins que l’any 1912 l’Escola d’Arts i Oficis i Belles Arts (Escola Llotja), proporciona una beca a Frederic Marès que l’hi dona la possibilitat de viatjar a l’estranger i aprofundir tant en el seu esperit de col·leccionista com d’escultor i intel·lectual del món de les arts.

L’any 1946 a la seu de l’actual Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, Marès presenta públicament la seva primera col·lecció: escultura medieval i barroca, rellotges, reliquiaris, llibres incunables i tot un seguit d’objectes que fins aleshores conservava al seu estudi del carrer de Mallorca de la ciutat comtal. Això esdevé el primer pas cap a la idea d’un museu i finalment l’any 1946 queda oberta la primera sala instal·lada al primer pis d’un edifici del carrer dels Comtes de Barcelona. El museu amb les seves quatre sales complertes s’inaugurarà l’any 1948.

A partir d’aleshores, Frederic Marès va fer del Museu la seva vida i fins i tot l’any 1952 s’hi traslladà a viure com a residència oficial.
Personalment crec, que la personalitat de Marès és el conjunt dels primers descobriments de la seva infància a Portbou, de la consolidació de la seva personalitat a la capital de Catalunya i de l’experiència aprofundida arreu d’Europa. En definitiva, un fill de Portbou, un portbouenc universal.

(Joan Gubert i Macias – Cronista Local)