Refugis de la Guerra Civil

Aquest són els refugis que s’utilitzaren durant la Guerra Civil a Catalunya construïts per l’Ajuntament republicà amb la finalitat de protegir la població de Portbou davant els bombardejos de l’aviació i vaixells franquistes.

1.- Dos dels més segurs eren els túnels ferroviaris, concretament el túnel sud en direcció a Colera i el que s’utilitzava per a les maniobres dels trens d’ample de via francesa, paral·lel a l’anterior. Els ferroviaris hi van col·locar vagons que eren utilitzats per molta gent per passar-hi la nit.

2.- El túnel d’anar a Ribera Amunt. Mitjançant sacs de sorra tapaven les entrades i la gent també hi passava la nit en els matalassos que es portaven de casa.

3.- El rec que passa per l’estació de mercaderies i arriba a la ribera davant del camp de futbol, i l’altre que mor davant l’estació depuradora, també van ser utilitzats per la població. Davant d’un dels dos hi va haver una víctima mortal.

4.- Al terreny que ocupa l’edifici de l’Ajuntament, prop de la secretaria del Dispensari, tot aprofitant el traçat de la claveguera general, es va obrir un refugi protegit amb sacs de sorra. Aquest túnel travessa tota la muntanya marítima i sortia a l’entrada de la platja de les Guiules, avui dia desapareguda amb la construcció del port esportiu. En el transcurs d’un bombardeig hi va morir una persona.

5.- Un altre refugi públic es trobava al carrer Pujada, abans de la corba que duu a la Plaça Major. En un principi només tenia una boca d’entrada, després s’hi va afegir una altra entrada al costat de les escales.

6.- Al carrer Nord, tot aprofitant una cova que travessava la muntanya i sortia on es trobava l’antic escorxador davant de la platja, avui en dia Passeig Lluís Companys.
Algunes cases tenien refugis privats com el que comunicava Can Milà amb Can Cadeses o el que hi havia a la “Casa de l’Alemanya” al carrer Frederic Marès.

La gent, quan sentia la sirena corria a ficar-se a qualsevol d’aquests llocs o fins i tot, per manca de temps, en tenien prou amb la volta d’una escala. Tot i això, segons diuen, els bombardejos a Portbou només van produir 6 morts.

Informació facilitada per la senyora Nativitat Peral i Homs